ΝΕΑ

Άγιον Όρος Ιερά Μονή Ξενοφώντος Παναγία η Οδηγήτρια η Θαυματουργή

Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Είναι ένα από τα είκοσι μοναστήρια που βρίσκονται στη χερσόνησο του Αγίου Όρους στη βορειοανατολική Ελλάδα. Το μοναστήρι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου κοντά στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο Ξενοφώντος κατατάσσεται στη δέκατη έκτη στην ιεραρχική σειρά στο Άγιον Όρος. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο που φέρει το τρόπαιο και γιορτάζει την ημέρα της γιορτής του στις 23 Απριλίου. Υπάρχουν 11 παρεκκλήσια στο μοναστήρι και 6 έξω.

Η πρώτη αναφορά για την ίδρυση ενός μοναστηριού έγινε το 998, ενώ ο μοναχός Ξενόφων φέρεται να χτίζει το μοναστήρι που φέρει το όνομά του, το 1010. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, ο Ξενοφώντος ξεκίνησε μια περίοδο δύσκολων χρόνων καθώς το μοναστήρι καταστράφηκε επανειλημμένα από πειρατές και στη συνέχεια ξαναχτίστηκε. Κάθε φορά, κυβερνήτες από την Ανατολική Ευρώπη θα χρηματοδοτούσαν προσπάθειες ανοικοδόμησης. Τέτοιες επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Τον δέκατο έκτο αιώνα, ένα καθολικό χτίστηκε κοντά στην είσοδο του μοναστηριού στο νότιο τμήμα του εδάφους και ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο του Τροπαίου. Αυτή η εκκλησία περιλάμβανε τοιχογραφίες του Αντωνίου, της κρητικής σχολής. Τον δέκατο όγδοο αιώνα, το μοναστήρι άρχισε να ακμάζει ξανά και χτίστηκε ένα νέο καθολικό. Ανακαινίστηκε επίσης μεταξύ 1817 και 1837.

Η κύρια εκκλησία χτίστηκε λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είναι σε νεοκλασικό στιλ.