ΝΕΑ

Η ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ορθοδοξία αναφέρεται σε ένα σύνολο πεποιθήσεων και πρακτικών εντός του Χριστιανισμού που συνδέονται με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά δόγματα, με τις ρίζες της στην παλαιοχριστιανική εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά δόγματα στον κόσμο, με περίπου 250 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως.
Στην καρδιά του Ορθόδοξου Χριστιανισμού βρίσκεται η πίστη στην Αγία Τριάδα, η οποία αποτελείται από τον Θεό Πατέρα, τον Θεό τον Υιό (Ιησούς Χριστό) και τον Θεό το Άγιο Πνεύμα. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα, ενώ στη Δύση, οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από τον Πατέρα και από τον Υιό. Άλλες βασικές πεποιθήσεις περιλαμβάνουν τη σημασία της παράδοσης, τα μυστήρια και τον ρόλο της Εκκλησίας ως σώματος του Χριστού.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας είναι η έμφαση που δίνει στην παράδοση. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι οι διδασκαλίες και οι πρακτικές της Εκκλησίας έχουν παραδοθεί από τους αποστόλους και διατηρήθηκαν ανά τους αιώνες. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στα συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίας, καθώς και στη λειτουργία και σε άλλες πλευρές της λατρείας. Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση στη σημασία των εικόνων, οι οποίες είναι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων. Αυτές οι εικόνες θεωρούνται παράθυρα στο πνευματικό βασίλειο και χρησιμοποιούνται συχνά σε προσευχή και διαλογισμό.
Τα μυστήρια αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Υπάρχουν επτά συνολικά μυστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν το βάπτισμα, την επιβεβαίωση, την Ευχαριστία (γνωστή και ως Θεία Κοινωνία), την εξομολόγηση, τα ιερά τάγματα, τον γάμο και το χρίσμα των ασθενών. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι αυτά τα μυστήρια είναι κανάλια χάριτος μέσω των οποίων ο Θεός εργάζεται στη ζωή των πιστών.
Τέλος, η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μεγάλη έμφαση στο ρόλο της Εκκλησίας ως σώματος του Χριστού. Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν είναι απλώς ένα κτίριο ή ένα ίδρυμα, αλλά είναι μάλλον μια κοινότητα πιστών που είναι ενωμένοι στην πίστη και τη λατρεία τους. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι η Εκκλησία έχει μια πνευματική εξουσία που προέρχεται από τον ίδιο τον Χριστό και ότι αυτή η εξουσία ασκείται μέσω των επισκόπων, οι οποίοι θεωρούνται διάδοχοι των αποστόλων.
Συνολικά, η Ορθοδοξία είναι μια πλούσια και σύνθετη παράδοση που έχει τις ρίζες της στην παλαιοχριστιανική εκκλησία. Η έμφαση που δίνει στην παράδοση, τα μυστήρια και ο ρόλος της Εκκλησίας ως σώματος του Χριστού την καθιστούν χαρακτηριστικό και σημαντικό μέρος της χριστιανικής πίστης

Περισσότερα

Η χερσόνησος του Άθως Άγιον Όρος

Το Άγιο Όρος είναι ένα βουνό και μια χερσόνησος στη βορειοανατολική Ελλάδα που φιλοξενεί 20 ανατολικά ορθόδοξα μοναστήρια. Είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται κέντρο του ανατολικού ορθόδοξου μοναχισμού.
Η πεζοπορία στο Άγιο Όρος είναι μια μοναδική εμπειρία, αλλά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Η χερσόνησος είναι προσβάσιμη μόνο για άνδρες και απαιτείται ειδική άδεια εισόδου. Ο αριθμός των επισκεπτών είναι επίσης περιορισμένος και απαιτείται κράτηση εκ των προτέρων.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για πεζοπορία στο Άγιο Όρος: Η χερσόνησος του Άθως Άγιον Όρος.
Λήψη άδειας: Όπως αναφέρθηκε, απαιτείται άδεια για την είσοδο στο Άγιο Όρος. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για άδεια μέσω του Γραφείου Προσκυνητών του Αγίου Όρους, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Φροντίστε να κάνετε αίτηση πολύ νωρίτερα, καθώς ο αριθμός των αδειών είναι περιορισμένος.
Ντυθείτε κατάλληλα: Οι επισκέπτες αναμένεται να ντύνονται σεμνά και κατάλληλα για ένα μοναστικό περιβάλλον. Απαιτούνται μακριά παντελόνια και πουκάμισα και δεν επιτρέπεται η είσοδος γυναικών.
Να είστε σεβαστοί: Να θυμάστε ότι το Άγιο Όρος είναι ιερός τόπος για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και οι επισκέπτες αναμένεται να σέβονται τα μοναστήρια και τους κατοίκους τους. Ακολουθήστε τους κανόνες και τους κανονισμούς και αποφύγετε οποιαδήποτε συμπεριφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ασέβεια.
Σχεδιάστε τη διαδρομή σας: Υπάρχουν πολλά μονοπάτια πεζοπορίας στο Άγιο Όρος, αλλά οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να περιπλανηθούν ελεύθερα. Θα χρειαστεί να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας εκ των προτέρων και να τηρήσετε τα καθορισμένα μονοπάτια.
Φέρτε τον κατάλληλο εξοπλισμό: Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, ο καιρός στο Άγιο Όρος μπορεί να είναι απρόβλεπτος. Φροντίστε να έχετε μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως γερά παπούτσια πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό και άφθονο νερό.
Απολαύστε το τοπίο: Το Άγιο Όρος είναι ένα όμορφο και μοναδικό μέρος, οπότε αφιερώστε χρόνο για να εκτιμήσετε το τοπίο και τα μοναστήρια.
Να θυμάστε ότι η πεζοπορία στο Άγιο Όρος είναι προνόμιο και οι επισκέπτες αναμένεται να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και με σεβασμό.

Περισσότερα

Επίσκεψη στο Άγιον Όρος

Αφού λάβετε την άδειά σας, μπορείτε να πάρετε το πλοίο από μια από τις κοντινές πόλεις για το λιμάνι της Δάφνης, που είναι η κύρια είσοδος στο Άγιο Όρος. Από εκεί, μπορείτε να εξερευνήσετε τα διάφορα μοναστήρια, εκκλησίες και άλλες τοποθεσίες στη χερσόνησο.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα στο Άγιο Όρος περιλαμβάνουν τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, η οποία είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι της χερσονήσου, τα μοναστήρια Βατοπεδίου, Ιβήρων και Χιλανδάριου, που είναι όλα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και ο αρχαίος μοναστικός οικισμός του Οι Καρυές, που είναι το διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες του Αγίου Όρους αναμένεται να σέβονται τα ήθη και έθιμα των μοναστηριών και να ντύνονται σεμνά. Επίσης δεν επιτρέπονται κάμερες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στα μοναστήρια.

Συνολικά, μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος μπορεί να είναι μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για τους άνδρες προσκυνητές που ενδιαφέρονται για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Hiking on Mount Athos is a unique experience, but there are some restrictions and rules that must be followed. The peninsula is only accessible to men, and a special permit is required to enter. The number of visitors is also limited, and advance booking is necessary.

Περισσότερα

Άγιον Όρος επίσκεψη στις 17 Μαρτίου

Άγιον Όρος επίσκεψη στις 17 Μαρτίου, διοργάνωση  προσκυνηματικών εκδρομών στο Όρος Άθως, με έμπειρο εξειδικευμένο ξεναγό 25 ετούς εμπειρίας, και γνώσης των μυστικών του Αγίου Όρους. Επισκεφθείτε τις μονές του Αγίου Όρους, βάση του προγράμματος που θα επιλέξετε.

Περισσότερα

Προσκύνημα στο Άγιον Όρος

Επόμενη προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος, στις 27-28-29 Ιανουαρίου. Λάβετε μέρος στις προσκυνηματικές μας εκδρομές,και ζήστε την Ορθοδοξία της παράδοσης.

Περισσότερα

Άγιον Όρος ΙΜ Ιβήρων

ΙΜ Ιβήρων. Είναι μια από τις μεγαλύτερες Μονές του Αγίου Όρους και τρίτη σε ιεραρχία. Κτίστηκε το 980 από τον Ιωάννη Τορνίκιο, τον Ίβηρα – αυλικό του ηγεμόνα της Ιβηρίας Γεωργία και στρατηγό του Βυζαντίου – στην θέση όπου παλαιότερα υπήρχε η Μονή του Κλήμεντος.

Περισσότερα

Άγιον Όρος.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ . Πρώτα σημάδια μοναστικού βίου: Το πότε ακριβώς διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στον Άθω δεν είναι γνωστό. Κατά μία ρωσική παράδοση φέρεται η ίδια η Θεοτόκος να εμφανίζεται στην περιοχή και οι κάτοικοι να ασπάζονται τον Χριστιανισμό.

Περισσότερα

Ιερά Μονή Γρηγορίου

Ιερά Μονή Γρηγορίου. Σύμφωνα με χειρογραφικό κώδικα η Μονή αυτή ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αιώνα (1310). Ιδρυτής της είναι ο όσιος Γρηγόριος ο νέος επονομαζόμενος, ησυχαστής μαθητής του αγίου Γρηγορίου Σιναΐτη του μεγάλου δάσκαλου της νοεράς προσευχής.

Περισσότερα

Άγιον Όρος ΙΜ Ιβήρων

Ιερά Μονή Ιβήρων.Επόμενη προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος,στις 16-17-18 Ιουνίου. Λάβετε μέρος στις προσκυνηματικές μας εκδρομές, και ζήστε την Ορθοδοξία της παράδοσης.

Περισσότερα