ΝΕΑ

Άγιον Όρος Ιερό κελί Μπουραζέρι εορτάζει του Άγίου Νικολάου

Το κελί του Burazeri, επίσης Belozyorka, είναι μια εξάρτηση της Μονής Χιλανδάρι στο Άγιο Όρος. Βρίσκεται στις Καρυές, νότια της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σαράι).

Στο παρελθόν, οι Καρυές ήταν πολύ μικρότερες και το κελί ήταν έξω από τη σκήτη στο δρόμο από τη θάλασσα. Σύμφωνα με έναν θρύλο ο Αρχιεπίσκοπος Σάβα, στα τέλη του 12ου αιώνα, είχε πάει στην Ιερουσαλήμ αμέσως μετά την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου μοναστηριού στο Χιλαντάρι. Κατά την επιστροφή του αποβιβάστηκε από το πλοίο στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου του Άθω. Ωστόσο, έχασε το δρόμο του στις Καρυές και πέρασε μια νύχτα σε ένα σχεδόν ερημικό κελί που βρήκε στο δρόμο του. Το πρωί ο Σάβα ευχαρίστησε τον φροντιστή ο οποίος σε αντάλλαγμα παρουσίασε το κελί στον Άγιο Σάββα. Ο Άγιος Σάββα αποκατέστησε το κελί και ήρθε σε αυτό όταν έπρεπε να ψάξει για μοναξιά.

Το 1882 ο μαθητής του γνωστού Hadzhi-Georgiy έμεινε σε αυτό – ο Ρώσος μοναχός Antoniy για την ευλογία του Ρώσου ηγούμενου Μακάρι και του εξομολογητή Ιερονίμ. 12 ακολούθησαν Ρώσοι αρχάριοι.

Ο Πέτρος, ο μεγαλύτερος γιος του μοναχού Αντωνίου, ο οποίος στη συνέχεια έγινε προγενέστερος του κελιού, έγινε μοναχός εκεί. Πήρε το βάρος της ανακαίνισης του κελιού. Ο Πέτρος έπρεπε να ζητήσει τη βοήθεια στη Ρωσία γράφοντας παρακαλώ επιστολές.

Το κελί είχε δύο εκκλησίες: η κύρια προς τιμήν του Αγίου Νικολάου και η άλλη αφιερωμένη στην Προστασία της Θεοτόκου. Το κελί έχει γίνει πολύ γνωστό στο Άγιο Όρος και είναι περισσότερο από ένα μικρό μοναστήρι από ένα κελί.