ΝΕΑ

Άγιο Όρος & Πεζοπορία

Το Άγιο Όρος, το γνωστό σε όλους Περιβόλι της Παναγίας μας, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την μεγάλη πνευματικότητα του

αφού εκεί υπάρχουν μερικές από τις σημαντικότερες μονές της Χριστιανοσύνης. Από πολλούς θεωρείται το κέντρο της Ορθοδοξίας ενώ ακόμη και για το Ελληνικό Κράτος η περίφημη Αθωνική Πολιτεία έχει άλλη υπόσταση. Όταν ακούμε λοιπόν τον όρο Άγιο Όρος, εννοείται ότι το μυαλό όλων μας πάει σε σοφούς αλλά ταπεινούς μοναχούς, επιβλητικά μοναστήρια και πραγματικά μοναδικούς και αναντικατάστατους θησαυρούς της Ορθοδοξίας και όχι μόνο. Αυτό που δεν μας έρχεται στο μυαλό όμως, είναι η φυσική ομορφιά.

Για πολλούς λοιπόν η χερσόνησος του Άθω είναι ο απόλυτος προορισμός για ηρεμία, θρησκευτική κατάνυξη, περισυλλογή και ακόμη και διαλογισμό. Για κάποιους όμως, ο Άθως είναι ένας από τους τελευταίους πραγματικά παρθένους προορισμούς της Ελλάδας αν όχι και ολόκληρης της Ευρώπης ή ακόμη και του κόσμου. Πέρα λοιπόν από τους καθαρά «θρησκευτικούς» επισκέπτες, υπάρχουν και οι φυσιολάτρες οι οποίοι πέρα από τη πνευματική ομορφιά του Αγίου Όρους, θέλουν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν και την φυσική, η οποία μάλιστα είναι και μοναδική και ιδιαίτερα πλούσια. Το Άγιο Όρος λοιπόν είναι ο αγαπημένος προορισμός πολλών πεζοπόρων.

Πεζοπορία στο Άγιο Όρος.

Με απλά λόγια, η ανάβαση στον Άθω με τα πόδια είναι μία πραγματικά μοναδική εμπειρία. Η χερσόνησος του Άθω δεν έχει άλλους κατοίκους πέρα από τους μοναχούς, οπότε είναι σχετικά ανέγγιχτη από τον άνθρωπο και την τεχνολογία. Μιλάμε για μία περιοχή με πολλά νερά, με πολύ όμορφες αν και «άγριες» παραλίες και φυσικά με πανέμορφα, πολύ πυκνά και πραγματικά καταπράσινα δάση. Είναι μία περιοχή όπου δεν υπάρχει σχεδόν ίχνος χημικού και άλλων επιβλαβών ουσιών που συνδέονται με τη ζωή στις πόλεις και τις σύγχρονες παραγωγικές ανάγκες αφού οι μοναχοί καλλιεργούν την τροφή τους με τρόπο απόλυτα φυσικό. Με άλλα λόγια, μπορείτε να φάτε ό,τι βρίσκετε στη φύση χωρίς καν να χρειαστεί να το πλύνετε.

Η ανάβαση στον Άθωνα δεν είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση αφού το Όρος Άθως υψόμετρο ξεπερνά τα δύο χιλιάδες μέτρα, αλλά οι διαδρομές έχουν ξεκάθαρη σήμανση και τα μονοπάτια είναι καθαρά και καλά διατηρημένα. Εννοείται ότι η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με επισκέψεις αλλά και διανυκτερεύσεις σε πολλές μονές που θα βρείτε στον δρόμο σας μέχρι να φθάσετε στην κορυφή Άθως.