ΝΕΑ

Ο Ακάθιστος Ύμνος

Ο Ακάθιστος Ύμνος. Είναι ο πιο διαδεδομένος ύμνος για να τιμήσει την Παναγία. Η λέξη «Χαίρομαι» είναι η πιο διαδεδομένη λέξη στον ακάθιστο  ύμνο και αυτή, σύμφωνα με τον πνευματικό νόμο, οφείλεται στο γεγονός ότι η θλίψη ήταν η πιο παρούσα στη ζωή της Παναγίας.

Οι τύποι της θλίψης. Αλλά πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ της πνευματικής θλίψης που είναι ο πόνος της λαχτάρας για τον Θεό σε αντίθεση με τον πεσμένο κόσμο στον οποίο ζούμε και του ζώου ή της ορθολογικής θλίψης.

Θλίψη των Κοσμικών. Κάποιος είναι λυπημένος όταν δεν εκπληρώνει τα ένστικτά του, την εγωιστική του θέληση. Σε μια τελική ανάλυση, δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους. Νοιάζεται μόνο για να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των επιθυμιών του. Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε αυτό το είδος θλίψης όταν δεν βλέπουμε κανέναν άλλο στη θλίψη μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νευρικές παθήσεις.

Ορθολογική θλίψη. Κάποιος είναι λυπημένος αν δεν είναι τέλειος από υλική άποψη αλλά και από πνευματική άποψη. Η τελειότητα, τόσο υλικά όσο και πνευματικά, είναι ένας όρος με νόημα που ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο. Αυτός ο ορθολογισμός μπορεί να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στον Θεό, αλλά μπορεί να τον φέρει πιο κοντά στην ομοιότητα του διαβόλου. Συνειδητοποιούμε εάν υποφέρουμε από αυτό το είδος θλίψης όταν η παρουσία του Θεού δεν είναι έγκυος μέσα μας.

Θεία θλίψη. Κάποιος είναι λυπημένος γιατί δεν μοιράζονται όλοι την αγάπη του Θεού και έτσι δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αυτή η θλίψη χαρακτηρίζεται από έντονη γλυκύτητα, αγάπη για όλους, μια ομαλή και παράδοξη χαρά συνυφασμένη με θλίψη και έντονη παρουσία της χάρης του Θεού.

Όντας ξένοι στην κοιλάδα του πένθους, μακριά από το σπίτι μας, που είναι το βασίλειο των ουρανών, πρέπει να έχουμε συνεχώς τη θλίψη μέσα μας, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε τη θεϊκή θλίψη συνυφασμένη με χαρά, ακόμη και αν ο διάβολος μας ωθεί προς τη θλίψη των κοσμικών ή, τουλάχιστον, προς το λογικό. Ο τρόπος με τον οποίο φτάνουμε στη θεία θλίψη είναι προσευχή, έλεος και υπομονή. Ας μην ξεχνάμε να συγχωρούμε.

Βασισμένο στον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακας.