ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 7-8-9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Ανακαλύψτε το Άγιο Όρος.Επόμενη προσκυνηματική εκδρομή στις 7-8-9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.Στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος και Ιβήρων . Λάβετε μέρος στις προσκυνηματικές μας εκδρομές,και ζήστε την Ορθοδοξία της παράδοσης.Επίσκεψη προσκύνημα σε Ιερές Μονές,Σκήτες,και Αγιορείτικα Κελιά. Διάλογο με Αγιορείτες πατέρες,συμβουλές,αγιασμό.Στην προσκυνηματική μας εκδρομή, θα φιλοξενηθούμε στις Ιερές Μονές,Ιβήρων,Παντοκράτορος,Κουτλουμουσίου και θα επισκεφθούμε,το Ιερό κελί του Αγίου Παισίου,τον Γέροντα Γαβριήλ,Το Άξιον Εστί,την σκήτη του Αγίου Ανδρέα.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ
Η Μονή ὀνομάζεται στά ἀρχαιότερα βυζαντινά ἔγγραφα «θεῖον φροντιστήριον τοῦ παντοκράτορος σωτῆρος Χριστοῦ», καί ἀργότερα «βασιλικὴ καὶ πατριαρχικὴ μονὴ τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ τοῦ Παντοκράτορος», ὀνομασία πού μᾶς παραπέμπει στήν, ἀρχαιότερη, ὁμώνυμή της βυζαντινή μονή πού βρισκόταν στήν Κωνσταντινούπολη, τήν περιώνυμη μονή Παντοκράτορος, στήν ὁποία μόνασαν μεγάλες μοναστικές μορφές τῆς βυζαντινῆς περιόδου. Κατέχει τήν ἕβδομη θέση στήν ἱεραρχία τῶν εἴκοσι κυρίαρχων ἀθωνικῶν Μονῶν, μετά τή Μονή Κουτλουμουσίου καί πρίν ἀπό τή Μονή Ξηροποτάμου. ῎Εχει ἀντιπροσωπεῖο στίς Καρυές, τιμώμενο ἐπ᾿ ὀνόματι τῶν Τριῶν ῾Ιεραρχῶν, ἐνῶ, σύμφωνα μέ τόν Καταστατικό Χάρτη τοῦ ῾Αγίου ῎Ορους, ἀνά πενταετία ἀσκεῖ ἐπιστασία στήν τετράδα τῶν Μονῶν τῆς ᾿Ιβηριτικῆς πρωτεπιστασίας (Μονές ᾿Ιβήρων, Παντοκράτορος, Φιλοθέου, Σιμωνόπετρας).Σημερινός ηγούμενος είναι ο γέροντας Γαβριήλ. Η Μονή είναι 7η στην τάξη των Αγιορείτικων Μοναστηριών και είναι παραθαλάσσια. Το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας. Στη βόρεια μεριά της λιτής βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σε απόσταση μισής ώρας δυτικά είναι η Σκήτη του Προφήτη Ηλία, η οποία υπάγεται στη μονή.
Η μονή Παντοκράτορος έχει και δέκα πέντε κελιά. Πέντε από αυτά βρίσκονται μέσα στα όρια των Καρυών. Τα υπόλοιπα είναι στην ευρύτερη περιοχή της μονής. Το ιστορικότερο κελί είναι το πρώην μονύδριο του Ραβδούχου, το οποίο στα τέλη του 12ου αιώνα είχε την 14η θέση στην ιεραρχία των εικοσιπέντε μονών της εποχής εκείνης. Διατηρεί υπολείμματα τοιχογραφιών του 12ου αιώνα με τις ολόσωμες παραστάσεις των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Σημαντικότατο εξάρτημα της μονής είναι και το κελί Άξιον Εστίν [1] όπου παλαιότερα εφυλάσσετο η ομώνυμη εικόνα, που βρίσκεται πλέον στο ναό του Πρωτάτου. Στη περιοχή της Καψάλας, στον ομώνυμο ασκητικό οικισμό, υπάρχουν πενήντα καλύβες της μονής Παντοκράτορος. Στα κελιά οι γέροντες ασχολούνται με εργόχειρο, ξυλογλυπτική αλλά και με γεωργικές εργασίες.
Η Μονή Παντοκράτορος έχει τέσσερα Καθίσματα στη περιοχή γύρω από το μοναστήρι. Αυτά είναι το Κάθισμα των Αγίων Αποστόλων , του Αγίου Τρύφωνα στο κηπόσπιτο, των Αγίων Aναργύρων που αποτελεί και το κοιμητηριακό ναό και το Κάθισμα Πέτρου και Ονουφρίου, όπου ασκήτεψε τον 16ο αιώνα ο Άγιος Θεωνάς Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης