ΝΕΑ

Προσκύνημα στο Άγιο Όρος στις 24-25-26 Ιανουαρίου.

Άγιον Όρος Η εκκλησία του Πρωτάτου, των Καρυών, του Αγίου Όρους
Η Καρυές είναι η έδρα του αυτοδιοικούμενου σώματος του Αγίου Όρους και η έδρα του «πρώτου» από τον 10 αιώνα. Εκείνη την εποχή ο οικισμός περιελάμβανε μερικά μικρά παλαιότερα μοναστήρια και τις κατοικίες των εκπροσώπων μακρινών.

Οι συγκεντρώσεις των μοναχών πραγματοποιούνταν συνήθως στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Παναγίας, στην εκκλησία του Πρωτάτου, την ίδια την καρδιά του μοναχισμού στο Άγιο Όρος. οι διαφορές μεταξύ μοναστηριών, κυρίως για τις εκτάσεις γης, εγκαταστάθηκαν εκεί.

Αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το Protaton είναι μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα. Χτισμένο τον 9ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ, επεκτάθηκε από τον Νικηφόρο Β Φωκά τον 10ο αιώνα και επισκευάστηκε υπό την εποχή του Ανδρόνικου Β Παλαιολόγου (1282-1328). Οι τοιχογραφίες (περίπου 1300) έχουν αποδοθεί στον Manuel Panselinos. ο καλλιτέχνης δημιούργησε ένα έργο που έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση στην εποχή μας.

Η εξαιρετική αφθονία των ζωγραφισμένων τοιχογραφιών, απαλλαγμένων από κάθε αφαίρεση και με εξαίρετες φιγούρες που πλησιάζουν τον ορισμό της πεμπτουσίας του ανθρώπου, δίνουν εξαιρετική υλική έκφραση στο όραμα της Παλαιολογικής τέχνης.

Κοντά στο Πρωτάτο, στα βορειοανατολικά, βρίσκεται ο καμπαναριό (που χρονολογείται από το 1781), που στηρίζεται σε δύο τραπεζοειδή πόδια
που αποτελούν μια γκαλερί. Υπάρχουν πολλά καμπάνες εδώ, το μεγαλύτερο από τα οποία ζυγίζει 1200 κιλά.

Το τέμπλο είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και ανήκει στον δέκατο αιώνα. Στον θρόνο του Αγίου Βυζαντίου είναι η πιο διάσημη εικόνα στο Άγιο Όρος, η Μητέρα του Κυρίου “Καρυώτισσα”, γνωστή κυρίως ως “Axion Estin”.