Άγιον Όρος

Άγιον Όρος

Το Άγιο Όρος, ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» είναι ένα μοναδικό μοναστήρι αρρένων. Βρίσκεται σε μια χερσόνησο στη Χαλκιδική, στα Βόρεια Η Ελλάδα μόλις 130 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, μια ενδιαφέρουσα πόλη με βυζαντινή παράδοση.

Το Άγιο Όρος ήταν ένα απομονωμένο μέρος, προσβάσιμο από τη θάλασσα και επιτρεπόμενο μόνο για άνδρες, για περισσότερα από 1000 χρόνια. Παραμένει το μόνο μέρος όπου το ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει τη ζωή όπως ήταν κατά τους χρόνους της βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το Άγιο Όρος ιδρύθηκε το 963 μ.Χ. Από τότε, υποστηρίχθηκε από τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες και στάθηκε δυνατά σε όλες τις επιδρομές και κινδύνους ανά τους αιώνες. Σήμερα είναι ένα μέρος όπου  οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν με τους τρόπους της βυζαντινής εποχής για λίγες μέρες, μπορούν ανακαλύψουν τον μυστικισμό της ορθόδοξης θρησκείας και του τρόπου ζωής, μπορούν να θαυμάσουν τα υπέροχα έργα της αγιογραφίας και να απολαύσουν τη παρθένα φύση.

Σημειώνεται ότι το Άγιο Όρος και τα μοναστήρια του είναι θρησκευτικοί ιεροί τόποι της λατρείας. Οι εγκαταστάσεις μέσα στα μοναστήρια είναι εντελώς απλές και ταπεινές και κάθε επισκέπτης θα πρέπει να προσαρμοστεί στην καθημερινή ρουτίνα του πρόγραμματος του μοναχού. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ξενοδοχείου 5 αστέρων και το δείπνο είναι για όλους τους επισκέπτες μαζί με τους μοναχούς. Οι ώρες της προσευχής, ο εσπερινός, η Θεία Λειτουργία δεν είναι υποχρεωτικό, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν για όσο χρόνο θέλουν.

Οι επισκέπτες είναι συνήθως ευπρόσδεκτοι, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η είσοδος στα μοναστήρια μπορεί να είναι κλειστή, δηλαδή σε περίπτωση ορισμένων εξαιρετικών συνθηκών όπως αναταράξεις στην ανοιχτή θάλασσα ή, σε περιπτώσεις όπως μια πανδημία, η είσοδος μπορεί επίσης να είναι κλειστή, όχι η έξοδος. Οι εντολείς μας στην περιοχή αυτή συνήθως γνωρίζουν τέτοιες καταστάσεις μόλις συμβούν.

 

Είσοδος

Έγκυρο διαβατήριο – υπόκειται σε εξουσιοδότηση από το γραφείο Προσκυνητών

Διαφορά ώρας

+1 ώρα

Ενδυματολογικός κώδικας και πληροφορίες

Τα σορτς και οι βερμούδες απαγορεύονται ακόμη και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Απαγορεύεται επίσης το κολύμπι.

Κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει μια τσάντα με πετσέτα θαλάσσης, καπέλο, γυαλιά ηλίου, παπούτσια πεζοπορίας, μπλουζάκι, μόνο παντελόνι, όχι κοντό, χωρίς μαγιό.