ΝΕΑ

Άγιο Όρος Καρούλια

Καρούλια ερημητήρια. Τα Καρούλια είναι η πιο απομονωμένη περιοχή που βρίσκεται στη νοτιότερη ακτή του Αγίου Όρους σε μια βραχώδη και πολύ απότομη περιοχή και ανήκει στο μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρα.Βρίσκεται κάτω από το Κατουνακιά σε σχεδόν κάθετο βράχο. Ορισμένες καλύβες μπορούν να εξεταστούν είτε στα Κατουνάκια είτε στην περιοχή Καρούλια. Οι μοναχοί ερημίτης έχτισαν τις καλύβές τους μέσα σε σπηλιές, τρύπες και προεξοχές βράχων. Το όνομα “karoulia” (τροχαλίες) προέρχεται από το γεγονός ότι στις παλιές μέρες οι εφορίες παραδόθηκαν στους μοναχούς με τροχαλίες στις οποίες οι ερημίτες χρησιμοποιούν για να κρεμάσουν το καλάθι όπου οι περαστικοί μοναχοί, προσκυνητές ή ψαράδες βάζουν λίγο νερό και ένα κομμάτι ψωμί . Οι τροχαλίες υπάρχουν μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούνται συστηματικά.

Για να μετακινηθούν πρέπει να κατεβούν με αλυσίδες που είναι καρφωμένες στα βράχια. Έχουν μια πολύ απλή ζωή και μερικοί από αυτούς φτάνουν σε σημαντική πνευματική πρόοδο, ωστόσο πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά γι ‘αυτά, επειδή η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη.

Οι μοναχοί εδώ ασχολούνται κυρίως με την προσευχή και τη μελέτη. Έχουν μειώσει τις σωματικές τους ανάγκες στο απόλυτο ελάχιστο. Πίνουν νερό βροχής που συλλέγουν και τρώνε ακριβώς για να παραμείνουν ζωντανοί. υποστηρίζουν τον εαυτό τους με την ύφανση καλαθιών και την κατασκευή σχοινιών προσευχής, τα οποία πωλούν ή ανταλλάσσουν για φαγητό στη Δάφνη ή στις Καρυές. Επίσης, βοηθούν σε διάφορα γλέντια με αντάλλαγμα φαγητό ή άλλα πράγματα που χρειάζονται για την καθημερινή τους ζωή.