ΝΕΑ

Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου

Η Ιερά Μονή Κασταμονίτου που επίσημα ονομάζεται Μονή Κωνσταμονίτου είναι μια ορθόδοξη χριστιανική μονή.

Η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου βρίσκεται σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του Άθω, περιτριγυρισμένη από δάση και μισή ώρα μακριά από τον Σιθωνικό Κόλπο. Μια παράδοση κάνει τον ιδρυτή της Μονής τον Μέγα Κωνσταντίνο ή έναν από τους γιους του, αλλά το πιθανότερο είναι η ίδρυσή της να συνδέεται με ασκητή του ονόματος Καστομονιτών, εξ ου και η εναλλακτική ονομασία της Μονής Κασταμονίτου. Υπάρχουν αναφορές σε ορισμένα κείμενα του 11ου αιώνα για την Κασταμονίτου, αλλά η ιστορία της μπορεί να ανιχνευθεί ξεκάθαρα μόνο από τον 14ο αιώνα και μετά – περίοδος κατά την οποία η Μονή υπέφερε άσχημα από πειρατικές επιδρομές.

Μεταξύ των ευεργετών της Μονής ήταν ο Πρίγκιπας Γεώργιος Μπράνκοβιτς, η Άννα, Πριγκίπισσα της Σερβίας και ο Ραντίτς, Ανώτατος Διοικητής της Σερβίας, που βοήθησαν τη Μονή με διάφορους τρόπους τον 15ο αιώνα. Ωστόσο, παρά την τόση οικονομική ενίσχυση, η φορολογία των Τούρκων οδήγησε τους μοναχούς να λάβουν δάνεια από Εβραίους τοκογλύφους και οδήγησε τη Μονή κοντά στην καταστροφή. Το 1705 η παρέμβαση του Γάλλου Προξένου Αρμάν ήταν η σωτηρία της Κωνσταμονίτου. Το 1717 κάηκε η ανατολική πτέρυγα της Μονής. Η αναστήλωση άρχισε το 1818 επί Ηγουμένου Χρύσανθου με τη βοήθεια της Κυράς Βασιλικής, συζύγου του Αλή Πασά (Γιαννίνων). Στα μέσα του 19ου αιώνα η κακή οικονομική κατάσταση της Μονής οδήγησε στο να τεθεί υπό την κηδεμονία της Ιεράς Κοινότητας. Ο σφριγηλός ηγούμενος Συμεών βοήθησε να σταθεί ξανά η Μονή και με τα κεφάλαια που συγκέντρωσε έχτισε το καθολικό το 1867 στα ερείπια του προκατόχου του και αναστήλωσε άλλα κτίρια. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα.

Η Μονή έχει πέντε παρεκκλήσια στον περίβολό της και τέσσερα έξω. Ανάμεσα στους θησαυρούς του είναι μια θαυματουργή εικόνα του Αγίου Στεφάνου, έργο του 8ου αιώνα, και δύο θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Οδηγήτριας και της Παναγίας Αντιφωνητρίας. Διαθέτει επίσης ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού, ένα βυζαντινό λειτουργικό κάλυμμα, άμφια και ιερά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της Κωνσταμονίτου περιέχει 110 χειρόγραφα και περίπου 5.000 έντυπα βιβλία. Η Μονή κατέχει την εικοστή θέση στην ιεραρχία των μοναστηριών και σήμερα έχει περίπου 30 εργατικούς μοναχούς.