ΝΕΑ

Προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος στις 18-19-20 Ιανουαρίου

Διαμονητήρια για την επόμενη προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος,στις 18-19-20 Ιανουαρίου. Λάβετε μέρος στις προσκυνηματικές μας εκδρομές,και ζήστε την Ορθοδοξία της παράδοσης.Επίσκεψη προσκύνημα σε Ιερές Μονές,Σκήτες,και Αγιορείτικα Κελιά. Διάλογο με Αγιορείτες πατέρες,συμβουλές,αγιασμό.Στην προσκυνηματική μας εκδρομή, θα φιλοξενηθούμε στις Ιερές Μονές Φιλοθέου  και Παντοκράτορος, επίσης  θα επισκεφθούμε,το Ιερό κελί του Αγίου Παισίου,τον Γέροντα Γαβριήλ,το Άξιον Εστί,την σκήτη του Αγίου Ανδρέα,και την Ιερά μονή ΚουτλουμουσίουΗ Iερά Μονή κτίστηκε από τον Όσιο Φιλόθεο, μαθητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Επί των ημερών του Οσίου Φιλοθέου φαίνεται να υπάρχει στην αρχή με το όνομα “μικρή μονή της Φτέρης” – στην περιοχή Κράββατος – όπου σήμερα υπάρχει παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ιστορικά, φαίνεται να προϋπάρχει του 1015 σε έγγραφο του Πρώτου. Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και σ΄ αυτή φέρεται να ηγουμένευσε για κάποιο διάστημα ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Ξακουστή είναι η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Επίσης υπάρχει και η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, που και γι’ αυτή λένε ότι ήρθε εδώ κατά θαυμαστό τρόπο από τη Νιγρίτα. Ως μέγα θησαύρισμα κατέχει το άφθαρτο δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.Η μονή Φιλοθέου έχει δίπλα στη θάλασσα το Αγίασμα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας το οποίο αναβλύζει διαρκώς με σταθερή ποσότητα και θερμοκρασία. Βρίσκεται στη θέση όπου ο ηγούμενος της μονής, σύμφωνα με την παράδοση, είδε σε όραμα την εικόνα της Παναγίας να τον προσκαλεί να τη φέρει από το σημείο εκείνο της Θάλασσας στο Μοναστήρι. Στην ευρύτερη περιοχή της, η μονή Φιλοθέου έχει αρκετά Κελλιά από τα οποία κατοικούνται τα πέντε. Tων Αγίου ΓεωργίουΑγίου ΚωνσταντίνουΑγίας ΤριάδοςΑγίου Δημητρίου και της Αναλήψεως.Στις Καρυές έχει το αντιπροσωπείο της, κτίσμα του 1964 με παρεκκλήσι του Κοσμά του Αιτωλού, αφυπνιστή του υπόδουλου Γένους. Tο μοναδικό Κάθισμα που διαθέτει η μονή είναι το ιστορικό και εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου «του εν Ολύμπω», όπου ασκήτεψε πριν γίνει ηγούμενος της Φιλοθέου.

Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το καθολικό με τις τοιχογραφίες του (1752) και την “εφέστια εικόνα” της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, την τράπεζα με τις πλούσιες τοιχογραφίες καθώς και την πλούσια επίσης ιστορική βιβλιοθήκη της Μονής.

Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 70-75 άτομα. Ο δρόμος ανήφορος και μεσημέρι. Μα άξιζε τον κόπο η επίσκεψη και το προσκύνημα εκεί. Ωραιότατο μοναστήρι ζωντανεμένο τώρα τελευταία που έγινε κοινόβιο. Ξανά γνωρίζει  μια νέα ακμή στην μακραίωνη πορεία του. Πίσω του πυκνό δάσος από καστανιές. Παντού πηγές και τριγύρω τα περιβόλια και οι πλούσιοι κήποι. Γαλήνη και αυτάρκεια. Πλαγιές καταπράσινες που σβήνουν απαλά στη θάλασσα. Η Μονή Φιλοθέου. Περάσαμε το όμορφο πρόπυλο και τις δυο βαριές σιδερένιες πόρτες. Η αυλή πλακόστρωτη και στη μέση το καθολικό, ήρεμη αρχιτεκτονική, λουσμένο στο κεραμιδί του χρώμα. Τα κελιά σχηματίζουν ένα εσωτερικό τετράγωνο και οι υπόλοιποι χώροι του μοναστηριού. Όλα περιποιημένα και καλοφτιαγμένα.