ΝΕΑ

Άγιο Όρος: Διατροφή και Μακροζωία

Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες, πέρα από την καθημερινότητα στο Άγιο Όρος, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν παγκοσμίως.

Ιδιαίτερα η διατροφή και η μακροζωία των μοναχών έχει προξενήσει τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ανά τον κόσμο. Στο διαδίκτυο συναντούμε πολλά άρθρα που ασχολούνται με το θέμα, όπως στο www.greece-is.com, το www.cbsnews.com, η www.dailymail.co.uk με την πολύ μεγάλη απήχηση στην Μ. Βρετανία, αλλά και στην www.theguardian.com.

Κατά καιρούς γίνονται ειδικά αφιερώματα στις καλλιέργειες και στα αγνά υλικά που χρησιμοποιούν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος για να τραφούν, αλλά και στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή αυτή στην υγεία τους. Στα υλικά αυτά συμπεριλαμβάνεται το ελαιόλαδο, που το παράγουν οι ίδιοι, ψάρια και πολλά λαχανικά που καλλιεργούν, τροφές που τους χαρίζουν τουλάχιστον 10 χρόνια παραπάνω ζωής από το μέσο Έλληνα.

Εκτός από την διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και τον εφοδιασμό του οργανισμού με τα απαραίτητα συστατικά, που τους εξασφαλίζουν τη μακροζωία, οι μοναχοί έχουν το μικρότερο ποσοστό σε ασθένειες, καρκίνο αλλά και καρδιακές παθήσεις.